Moštování jablek
Je tu podzim. Pro ty z nás, kteří chtějí zkusit nebo již dříve výrobu zkusili, je tady období výroby moštů z jablek, popřípadě šťáv z hrušek. Pokud jsme si jablka „nerozšmelcovali“ a nezaložili z nich hmotu pro pálení lihoviny (tzv. “břečku“), je dobré jablka uskladnit, nebo zpracovat na jablečnou šťávu – mošt. Nemusíme používat jen novější drůdy, můžeme použít i prastaré, staré a regionální odrůdy. Tato jablka starých odrůd, jsou osvědčeny po generace, vydržejí v dobře větraném sklepě i do jara příštího roku.
Ať už máme jen pár kilogramů jablek anebo větší množství plodů, platí zásada, že pro zajímavou a vyváženou chuť výsledného moštu, je lépe použít kombinaci co možná nejvíce odrůd. Plody musejí být zralé, můžeme použít i padanky, pokud nejsou zasaženy plísní. Jablka omyjeme v čisté vodě a lisujeme v lisu. Pokud použijeme vlastní lis na moštování, je potřeba ho mít pořádně vydesinfikovaný a omytý horkou vodou. Nepoužijeme však agresivní chemické prostředky, ty by byly v moštu cítit a navíc by ničily naši ekologickou práci a snahu. Z lisu vytéká stláčením, zpravidla závitem, z jablíček šťáva. Pokud doma nemáme lis, můžeme si zajet do některé z moštáren-palíren. Zde nám mošt z plodů zpracují, cena moštování u různých svazů a sdružení začíná na 7 Kč za litr vyprodukovaného moštu. Pokud jablek není hodně, vystačíme si pro domácí moštování jablek s odšťavňovačem.
Mošt, pokud ho máme více, nezkonzumujeme samozřejmě všechen. Je dobré si jej přelít do malých plastových lahviček, necháme zde přitom dostatečnou vzduchovou mezeru(!) a necháme jej zmrazit. Pak z mrazáku vytahujeme postupně celý rok jednotlivé lahvičky, ty necháme rozmrazit a chutnají vždy skvěle. Malé flaštičky používáme nejen kvůli lepší skladnosti v mrazáku. Při rozmražení velkého množství moštu, bychom jej museli rychle spotřebovat všechen. Takto si ho třeba můžou vzít děti ke svačince na osvěžení.