Angrešt: malý zázrak ze zahrádky, který by rozhodně neměl chybět v letním jídelníčku

Srstka angrešt, lidově jen angrešt nebo meruzalka, dříve nechyběl na žádné zahrádce. Naše babičky totiž velmi dobře znaly jeho zdravotní přínosy, proto se keříky vysazovaly podél plotů nejen pro svou sladkokyselou chuť. Malé zeleno-žluté nebo červeno-fialové bobule jsou pokladnicí, ze které si každý může vzít potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty. K tomu se jedná o nízkokalorické zahradní ovoce, což ocení nejen lidé na dietě. A co víc? Pravidelná konzumace angreštu podporuje obranyschopnost těla a zlepšuje trávení.

Bobule plné zdraví

Céčko pouze z citrusů? V žádném případě, angreštové bobule obsahují stejně céčka jako citrony, nadto vitamíny E a skupiny B, především B5 (kyselina pantothenová) a B6 (pyridoxin), které pozitivně působí na nervovou soustavu a hrají ústřední roli ve fungování metabolismu. Současně pomáhají překonat únavu a vyčerpání spolu s dalšími účinnými látkami a minerály, jako jsou měď, mangan a draslík. Angrešt je bohatý na antioxidanty, zejména fytonutrienty, flavony, mimo jiné kvercetin, myricetin, kempferol a isorhamnetin, antokyany a organické kyseliny.

Hrstička denně pro štíhlou postavu

Angrešt se radí jíst při potížích s trávením nebo při snaze zhubnout, protože je zdrojem zdravé vlákniny a vykazuje nízký glykemický index. Množství cukrů závisí na odrůdě, některé bývají sladší, v tuzemsku se pěstují spíše kyselejší druhy s obsahem fruktózy do 10 procent. Hrst bobulí denně zlepšuje střevní peristaltiku, pomáhá snížit riziko chronických onemocnění včetně rakoviny, kardiovaskulárních nemocí a cukrovky. Je lékem při opakujících se infekcích a při nachlazení. Listy angreštu se používají v lidové medicíně pro přípravu čaje, který vyniká protizánětlivými účinky a užívá se též pro zklidnění mysli.

Pro zdravé srdce a vitalitu

Angrešt se může zařadit do letního jídelníčku, kdy se konzumuje ve smoothie, v ovocných a zeleninových salátech nebo v dezertech jako pečený nebo v kombinaci s pudinkem a krémy z kysané smetany, někdy i ve spojení s pečeným masem. Jeho výhodou je, že je vhodný i pro cukrovkáře. Bobule ukrývají účinné látky, které pomáhají regulovat krevní tlak a podporují cévní systém, rovněž harmonizují hladinu cukru v krvi. Nejvhodnější je jíst angrešt čerstvý, na trhu se objevuje též jako součást kompotů, marmelád nebo sirupů, tyto výrobky ale mívají vysoký obsah sacharidů. Angrešt se nedoporučuje pacientům se žaludečními vředy, s ledvinovými problémy či s kolitidou.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *